Program Bodø SV 2023-2027
En stemme til Bodø SV er en stemme for solidaritet og fortsatt rødgrønn styring av kommunen. Vi vil arbeide for å realisere mest mulig av SVs politikk for omfordeling og solidaritet, sterke fellesskap og mindre forurensning. Vi ønsker en kommune med mindre forskjeller og hvor alle barn skal få være med på leken. Alle penger brukt på barnehager, skoler, barnevern og omsorg skal komme innbyggerne til gode, og ikke gå til privat profitt. Bodø skal være Norges grønneste kommune. Vi skal ha en bærekraftig næringspolitikk og vi vil ta vare på naturverdiene, skape gode bomiljø og kutte klimagassutslipp.
Bodø skal bli Norges grønneste kommune
- Bodø kommune skal ta ansvar i møtet med klima- og naturmangfoldskrisen.
- Kommunale bygge- og anleggsplasser skal bli utslippsfrie.
- Grensene for Bodømarka skal opprettholdes og Saltstraumen skal ha et sterkere vern.
- Det skal bli enklere å leve uten bil.
- Urørt natur og lokal matjord skal vernes.
- Byen skal få flere grøntområder og satsinga på urbant landbruk skal fortsette.
- Energibruken i kommunens bygg skal videre ned.
- Akvakultur skal etableres i områder som er regulert kun for akvakultur.
- Den nye bydelen skal være en foregangsbydel for miljø.
- Kommunen skal utarbeide en dyrevelferdsplan.
- Helsehuset skal bygges i perioden.
- Bodø skal ha barnehager med kompetente ansatte og høy voksentetthet.
- Skoledagen skal være mer praktisk, og laget rundt eleven skal styrkes både faglig og sosialpedagogisk.
- Bemanning og kompetanse i barnevernet skal styrkes.
- Flere dagaktivitetsplasser for eldre og demente skal etableres.
- Kommunen skal drive målrettet rusforebygging og rusavhengige skal sikres trygge boliger.
- Bodø kommune skal ta imot et høyt antall flyktninger fra Ukraina og andre deler av verden.
- Kommunen skal være en aktiv aktør i boligmarkedet, og 25% av boligene i Ny by skal holdes utenfor det kommersielle markedet.
- Det skal være åpne og tilgjengelige tilbud til alle grupper av befolkninga i Kulturkvartalet Stormen.
- Vi vil styrke idrettsrådets inkluderingsarbeid.
- Bodø kommune skal tilby tjenester i egenregi, og fremme heltid og likelønn blant ansatte.
- Kommunen skal tilrettelegge for nye arbeidsplasser og næringsutvikling i det grønne skiftet.
Demokrati, tillit og deltakelse
Det er viktig med stor grad av tillit mellom innbyggerne og politisk og administrativ styring i en kommune. Skal folk trives i en kommune må de føle at de betyr noe, og at deres deltakelse er viktig. Derfor er medvirkningsorganene som Bodø har mange av svært viktige, og disse må få reell innflytelse. Kommunedelsutvalgene spiller en viktig rolle for trivsel, meningsytring og utvikling i distrikts-Bodø. Frivillig sektor er også en viktig kilde til deltakelse, og rekruttering til samfunnsoppgaver.
Bodø SV vil at:
- Det skal være lett å få informasjon og lett å oppsøke både politikere og administrasjonen i kommunen. Servicetorget skal styrkes og synliggjøres for å bedre samarbeidet med innbyggerne.
- Medvirkningsrådene og kommunedelsutvalgene skal styrkes.
- Alle valglokaler og lokaler til møter i kommunal regi skal være universelt utformet.
- Kommunen legger til rette for gratis kommunale lokaler til frivillig virksomhet.
- Kommunen skal sikre gode kår for frivilligheten og styrke sin innsats med koordinering av frivillighet, og samarbeid med frivillige lag, foreninger og organisasjoner.
- Bodø kommune skal ha et lobbyregister.
En god kommune å vokse opp i
Bodø skal være en god kommune å vokse opp i. Det skal være like muligheter til å lære, utvikle seg og delta for alle barn uavhengig av familiebakgrunn. Barnehagene og skolene er viktige fellesarenaer for hele nærmiljøet, og viktige arenaer for å utjevne sosiale forskjeller. Barn og unge har rett til medvirkning, og barns stemme skal bli hørt i saker som angår dem. Vi vil støtte opp om ungdomsrådets arbeid og lytte til dem. Tidlig innsats er viktig. Vi vil styrke det tverrfaglige og forebyggende arbeidet og den flerkulturelle kompetansen i alle tjenester som arbeider med barn. Vi ønsker økt voksentetthet i barnehagene og skolene slik at alle barn og elever blir sett og fulgt opp. Bodø SV er mot profitt på barnehagedrift. Barnehagedrift er en fellesskapsoppgave og fellesskapets penger skal komme barna til gode. Vi vil skape en mer praktisk og variert skolehverdag for elevene, der dybdelæring, selvstendighet og trygghet løftes fram, så alle lærer mer og bedre og blir bedre rustet for å gjennomføre og bestå videregående opplæring.
Alle barn skal oppleve trygghet, omsorg og kjærlighet. Barnevernet skal være en ressurs for familiene, og i første rekke bidra til å få dem til å fungere. Barn som opplever vold, overgrep eller omsorgssvikt må møte voksne som ser og hører dem. Et tett samarbeid mellom barnehage, skole, fritidsarenaer, ulike tjenester og faggrupper er viktig for at barn og unge kan få hjelp så fort som mulig.
Familiesentrene
Bodø SV vil at:
- Familiesentrene beholder pedagogtilbudet i åpen barnehage.
- Familiesentrene fortsatt har en desentralisert struktur og gir et tilbud nær der folk bor.
Barnehagene
Bodø SV vil at:
- Barn i hele kommunen skal sikres et likeverdig tilbud.
- Alle barn fortsatt tilbys barnehageplass i sitt nærmiljø ved fylte ett år, og gjennom løpende opptak.
- Minst 60 prosent av de ansatte skal ha barnehagelærerutdanning, og at det skal sikres god faglig kompetanse hos det øvrige personalet.
- Det på sikt skal være maks fem barn per ansatt i storbarnsavdelinger og maks 2,5 barn per ansatt i småbarnsavdelinger.
- Kommunalt eierskap og drift prioriteres ved etablering av nye barnehager.
- Den kulturelle barnehagesekken etableres i kommunens barnehager, etter modell fra Trondheim.
- Det skal rekrutteres flere samisktalende barnehagelærere og at barn som bruker samisk i barnehagen skal sikres et godt tilbud.
- Flerkulturell kompetanse og kompetanse på tospråklighet styrkes i barnehagene.
Skolen
Bodø SV vil at:
- Alle skoler i kommunen oppfyller lærernormen for grunnskolen og det skal være et maks elevtall i klasserommet på 28 på ungdomstrinnet og 25 på barnetrinnet.
- Det elevrettede arbeidet i skolene i skolene styrkes, ved videreføring av rådgivere i psykisk helse, etablering av sosialpedagogiske rådgiverstillinger, og ved at samarbeidet mellom faginstanser styrkes.
- Leken skal få en større plass i skolen, spesielt i første klasse.
- De praktisk-estetiske fagene i skolen styrkes, blant annet ved at kommunen tar initiativ til mer samarbeid med Senter for kunst og kultur i opplæringen ved Nord universitet.
- Det skal utarbeides en strategi som styrker innholdet i kommunens SFO slik at barn får et helhetlig tilbud gjennom økt samarbeid med lokale lag og foreninger og kulturskolen, med mer fokus på kunst og kultur, idrett og aktivitet.
- Den pedagogiske ressursen tilknyttet svømmeopplæringen i grunnskolen sikres.
- Det skal etableres en nasjonal satsing på skolemat.
- Østbyen og Alstad B skal renoveres, eventuelt at det bygges nytt der det ikke er mulig å bruke gammel bygningsmasse.
- Kommunen skal rekruttere flere samisktalende barnehagelærere og grunnskolelærere, og sikre at barn og unge som har rett på opplæring i og på samisk får et godt tilbud.
- Det finnes god tospråklig kompetanse i skolene.
- Alle bydeler skal ha skoler som er åpne og tilgjengelige nærmiljøsentre, og lag, foreninger og frivillighet skal få skape aktivitet i byggene etter skoletid.
- Alle barn sikres trygge skoleveier gjennom gode fortau, lavere fart og etablering av flere «Hjertesoner»; bilfrie områder rundt barneskoler.
- Alle skolebygninger og tilhørende uteareal skal være universelt utformet.
Barnevernet
Bodø SV vil at:
- Samarbeidet mellom hele laget rundt barna; barnevernet, helsestasjonene, skolehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten skal styrkes slik at alle barn får det tilbudet de trenger, når de trenger det.
- Kommunen driver aktiv rekruttering av ansatte og fosterfamilier med ulik bakgrunn, for å gjøre barnevernet mer representativt.
- Bemanningen i barnevernet styrkes, og at kompetansen innenfor rus, psykiatri og traumeforståelse hos dem som jobber med utsatte barn og unge økes.
- Terskelen for å sende bekymringsmeldinger til barnevernet skal være lav. Dette krever økt samarbeid mellom barnevernet og skoler, barnehager og andre.
- Oppfølgingen av barn i fosterhjem og av fosterfamiliene styrkes, slik at disse barna og fosterfamiliene sikres stabilitet og trygghet.
Gode helsetjenester som er der når du trenger dem
God helse er et resultat av god politikk. Kommunen kan forvente en dobling i behovet for pleie- og omsorgstjenester de kommende årene. For å møte denne utfordringen, er det avgjørende at vi prioriterer nok ressurser til denne sektoren, at vi klarer å løse rekrutteringskrisen i helse og omsorg, og at det jobbes godt med forebyggende folkehelsearbeid. Å investere i en sunn og frisk befolkning er en god investering, både for kommuneøkonomien og for innbyggerne. Vold, overgrep, omsorgssvikt, eller vanskelige oppvekstkår gir ofte helseproblemer. De som lever under eller nær fattigdomsgrensen er også mer utsatt for helseplager enn andre. Ensomhet er også en stor trussel mot folkehelsen, spesielt blant eldre. Derfor er en god og trygg barndom, gode møteplasser og sosial utjevning også med å skape bedre folkehelse.
SV er opptatt av at alle skal få god helsehjelp tilpasset sine behov når de trenger det. For å oppnå det er vi nødt til å øke antallet korttids- og akuttplasser, både innenfor somatikk og psykiatri. Vi må ha god nok kapasitet i lavterskeltilbudene innenfor psykisk helse sånn at folk, særlig barn og unge, kan få hjelp raskt.
Bodø SV vil at:
- Kommunen skal styrke tilbudene i svangerskaps- og barselomsorgen. Alle fødende, også flergangsfødende, skal få tilbud om hjemmebesøk etter fødsel.
- Fødende som ønsker det, skal få tilbud om en flerkulturell doula – fødselshjelper -, i tillegg til oppfølging av jordmor.
- De kommunale fastlegekontorene skal bevares.
- Tilbudene om kommunale fysioterapi-, ergoterapi- og logopedtjenester skal styrkes.
- Antall kommunale akutt-sengeplasser skal økes.
- Tilbudet på Villa Vekst skal bevares.
- Kommunen skal satse videre på forebyggende folkehelsetiltak i samarbeid med Frisklivssentralen, folkehelsekoordinatoren, organisasjoner og frivilligheten.
- Kommunen skal ha god nok kapasitet i lavterskel tilbud om psykisk helsehjelp til at folk sikres hjelp uten lang ventetid.
- Rådgiverne i psykisk helse skal bevares, og de skal jobbe ute på skolene, nær elevene.
- Det skal være god helsesykepleierdekning på skolene.
- Irregulære migranter skal sikres helsehjelp på lik linje med alle andre.
- Innbyggerne skal ha god tilgang på lindrende (palliativ) behandling i sluttfasen av livet. Døende skal kunne dø hjemme med kvalifisert hjelp og smertelindring.
En god kommune å bli gammel i
Det skal være godt å bli gammel i kommunen vår. Alle eldre skal være trygge på at de skal få en god alderdom, uavhengig av hvor spreke de er og hvilket behov de har for omsorgstjenester. SV vil legge til rette for at eldre får leve aktive liv, bidra og utfolde seg. Eldre som har omsorgsbehov, men ønsker å bo hjemme, skal ha medbestemmelse i hvordan omsorgsbehovene blir dekket. Eldre som ønsker og trenger sykehjemsplass, skal være trygge på at de får det. Valgfrihet og trygghet skal være styrende verdier. Stoppeklokkeomsorg vil vi ikke ha. SV vil sikre at pårørende ikke må ta på seg tunge omsorgsoppgaver.
Bodø SV vil at:
- Egenandeler på hjemmetjenester for personer med lav inntekt reduseres og at ordningen med gratis trygghetsalarm for alle videreføres.
- Alle som har behov for det, får sykehjemsplass eller omsorgsbolig innen en måned etter at behovet er fastslått av lege. Inntil målet er nådd, skal bystyret ha månedlige rapporter om ventelistene.
- De kommunale tjenestene utvikles i tillit og samarbeid med ansatte, organisasjoner, brukerråd og frivillige og ideelle organisasjoner.
- Eldreomsorgen i Bodø ikke privatiseres, og driftes av kommersielle konsern.
- Grunnbemanningen på sykehjemmene økes og at kommunen arbeider for å utdanne, rekruttere og beholde nok kvalifiserte helsearbeidere. Kommunen skal også tilby videreutdanning i geriatri.
- Det utvikles et variert døgntilbud og gode heldøgnsomsorgsboliger i alle bydeler.
- Fysioterapi- og ergoterapitjenesten styrkes for å rehabilitere flere til å klare hverdagen selv.
- Helsehuset bygges som planlagt, og et nytt sykehjem skal planlegges i perioden.
- Beboere på institusjoner får mulighet til innflytelse på egen hverdag.
- Eldre i og utenfor institusjon tilbys et profesjonelt kulturtilbud inærmiljøet.
- Kommunen satser videre på velferdsteknologi for dem som kan nyttiggjøre seg det. Satsingen på digitale hjelpemidler i helsetjenestene videreføres, men samtidig må vi være bevisste på at digitale løsninger ikke skal erstatte menneskelig omsorg for dem som trenger det.
- Kommunen styrker samarbeidet mellom sykehjem og frivillige organisasjoner for å forebygge ensomhet og sikre gode aktivitetstilbud til eldre.
- Sosial omsorg prioriteres og styrkes. Det vil si tilrettelegging for aktivitet og fellesskap med personsentrert omsorg i tråd med «Leve hele livet», en kvalitetsreform for eldre. Arbeidet med sosial omsorg må forankres i organisasjonen og være en del av hverdagen
- Kommunen setter i gang lokale prøveprosjekter med bemanningsnorm i helse og omsorg.
- Det etableres en kommunal ordning med en tilrettelagt “eldrebuss” som sykehjem og frivillige organisasjoner kan benytte seg av for å ta eldre med ut på turer og utflukter.
- Det etableres flere dagaktivitetsplasser.
Målrettet rusforebygging og god hjelp til rusavhengige
SV har som mål å redusere rusmisbruket og skadevirkningene av rus i kommunen vår. Det viktigste tiltaket er å forebygge. Bodø SV ønsker å utrede en lokal rusreform der det overordnede fokuset skal være forebygging og oppfølging istedenfor straffereaksjoner. Byen skal være et trygt og trivelig sted å ferdes for alle, også på kvelds- og nattestid. Alle som lever med rusavhengighet skal ha rett til avrusning, behandling og oppfølging. Rusavhengige må få tett, planmessig og målrettet hjelp i det offentlige hjelpeapparatet. Dette krever samhandling mellom Bodø kommune, spesialisthelsetjenesten og politiet.
Bodø SV vil at:
- Fritidsarenaer for barn og unge skal være trygge og rusfrie. Idrettsarrangementer og andre arrangementer der barn og unge deltar, skal være rusfrie, og det skal finnes rusfrie, uformelle møtesteder for ungdom i sentrum.
- Det settes av midler til ulike forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet blant barn og ungdom.
- Ordningen med SLT-koordinator og utekontakten styrkes slik at det kan drives oppsøkende, forebyggende og kartleggende arbeid i alle bydelene.
- Rusavhengige skal få et raskt tilbud om rusavvenning når de er motivert for behandling.
- Kommunen skal sørge for at det finnes lavterskeltilbud for pårørende til rusavhengige og psykisk syke, for eksempel ved å støtte driften til NKS Veiledningssenter.
- Rusavhengige skal få tett oppfølging med aktivitetstilbud, botrening og arbeidstrening under rehabilitering.
- Rusavhengige skal sikres trygge boliger med god oppfølging.
- Det skal tilrettelegges for at unge under 18 år skal kunne delta trygt på konserter og andre arrangementer der det er skjenkebevilling.
- Alminnelig skjenketid skal være til kl. 02.00, i tråd med politiets anbefalinger.
- Skjenkekontrollens kapasitet styrkes, sånn at den kan avdekke både overskjenking og økonomisk kriminalitet.
Bodø i verden – og verden i Bodø
Ti prosent av Bodøs befolkning er født i et annet land enn Norge. Disse personene kommer fra over 100 land, og har flyttet til Bodø av ulike grunner. Denne tilflyttingen har stor betydning for befolkningsveksten og mangfoldet i Bodø. Mange av tilflytterne er kommet til Norge som flyktninger. De senere år, inntil krigen i Ukraina, er bosettingen av flyktninger i Norge redusert.. Vi har mange ledige jobber og trenger flere folk. Det er viktig at alle som bor her trives og kan delta i samfunnslivet. All den nye kompetansen som kommer til Bodø bør bli tatt i bruk. SV er opptatt av at alle innbyggere skal ha samme muligheter til å delta i samfunnslivet, og trives i Bodø.
Bodø SV vil at:
- Bodø kommune fortsatt skal ta imot et høyt antall flyktninger – også etter at krigen i Ukraina er over. I tillegg til flyktningene fra Ukraina må det også gjøre plass til flyktninger fra andre deler av verden.
- Bodø kommune skal fortsatt ha høye ambisjoner på integreringsfeltet og være en attraktiv bosettingskommune.
- Alle som ikke har norsk som morsmål skal få anledning til å lære det, på en tilgjengelig og rimelig måte.
- Flerkulturelt råd må styrkes og ha reell innflytelse.
- Kommunen fortsatt skal bidra til at flere får veiledning og godkjenning av sin utdanning.
- Det etableres støtteordninger som stimulerer til tiltak i regi av frivillige organisasjoner.
- Kommunen arbeider aktivt for utdanningstilbud innen fagområder hvor vi trenger mer arbeidskraft, for eksempel helsefagarbeidere, lærere, førskolelærere og sykepleiere.
- Flerkulturell kompetanse i barnehage, skole og barnevern styrkes.
- Det skal etableres en årlig inkluderingspris.
- Internasjonal uke skal videreutvikles til å bli en årlig arena hvor all internasjonal aktivitet i Bodø møtes.
En trygg og inkluderende kommune
Bodø skal være en åpen og inkluderende kommune, der alle skal kunne leve gode liv og ta del i fellesskapet. Bodø skal være en trygg kommune for minoritetsgrupper og en kommune der alle har like muligheter, uavhengig av kjønn og kjønnsidentitet. Det er viktig med tidlig innsats for å fremme likestilling, likeverd og inkludering. Skeive skal møtes med åpenhet, respekt og kompetanse i kommunens tjenester. Kompetansen på kjønns- og seksualitetsmangfold i kommunens tjenester må styrkes.
Bodøværinger med funksjonsnedsettelser skal ha tilgang til de samme fellesarenaer som alle andre. Mennesker med funksjonsnedsettelser skal ha samme muligheter til barnehage, skole, fritidstilbud, kultur, utdanning og arbeid, bolig og fellesarenaer som andre. SV vil arbeide videre for at infrastruktur og skoler skal være universelt utformet. Byutvikling må sikre tilgang for alle. Mange trenger bistand for å leve livet i tråd med egne ønsker og verdier. BPA er et likestillingsverktøy som må sikres og styrkes for alle som har krav på dette, også personer med behov for helsehjelp. Brukermedvirkning må stå sentralt.
Bodø SV vil at:
- Det skal være god kompetanse på kjønns- og seksualitetsmangfold i alle ledd i kommunen, fra familiesentrene, via barnehage, skole, fastleger, oppfølgingstjeneste og i eldreomsorgen.
- Helsestasjon for ungdom skal få en egen stilling som jobber med kjønns- og seksualitetsmangfold.
- Oppfølgingstjenesten etablerer en stilling som sexolog med kompetanse på kjønnsinkongruens.
- Alle kommunale bygg med garderober/dusjer skal ha et kjønnsnøytralt, eller i det minste en alternativ og trygg ordning for alle. På skolene skal alle elever ha rett til garderober og dusjer hvor de føler seg trygge.
- Kommunen skal støtte aktivt opp om Pride-arrangementer/Pride-uka.
- Kommunen sikrer at alle som har rett til BPA får tilstrekkelig antall assistansetimer til å leve et selvstendig liv og delta i samfunnet.
- Bodøsamfunnet skal være tilgjengelig for personer med ulike funksjonsnedsettelser. Universell utforming skal være standard i alle offentlige bygg og uteområder.
- Tjenestetilbudet skal tilrettelegges på best mulig måte sånn at brukere i boliger med tjenester og i avlastningsboliger kan forholde seg til færrest mulig ansatte.
- Den vedtatte LHBT-handlingsplanen må realiseres.
Alle skal ha et hjem
Retten til en bolig er grunnleggende. Et godt sted å bo skal gi livsmestring for alle aldersgrupper og bidra til å lykkes med hverdagens utfordringer. Uten fast bolig er det umulig å delta på likeverdige vilkår i et demokratisk samfunn. Boligpolitikken er en viktig del av fordelingspolitikken.
Det må finnes botilbud til de innbyggerne som ikke klarer å etablere seg i det markedsstyrte eie- og leiemarkedet. Unge, lavtlønte, enslige, rusavhengige og andre grupper som sliter med å skaffe seg bolig, må få hjelp til å etablere seg i en bolig som er tilpasset deres behov. Boligkø for mennesker med utviklingshemming må avvikles.
Kommunen skal være en aktiv aktør i boligmarkedet i Bodø. Bodø SV har fått gjennomslag i kommunens boligplan 2022-2025 for at ny bydel skal planlegges med 25 prosent av boligene utenfor det kommersielle markedet. Vi vil jobbe aktivt for gode bomiljøer, tilrettelagt for ulike generasjoner og aktive fellesskap.
Bodø SV vil at:
- Når nye boligområder utvikles skal det sikres gode møteplasser, inkluderende uteområder og en variasjon i type boliger for å sikre mangfoldige bomiljøer med god kvalitet.
- Antall kommunale boliger i alle bydeler skal økes.
- Kommunen skal bruke sin forkjøpsrett til 10 prosent av leilighetene i nye boligprosjekt.
- Det skal satses på utleieboliger i distriktene.
- Den kommunale stiftelsen BKBS skal være et aktivt verktøy for boligbygging og langsiktig samfunnsbygging. BKBS skal også ta ansvar for kjøp/bygging av utleieboliger.
- Kommunen skal videreføre og styrke arbeidet med å hjelpe utsatte grupper med å etablere seg i boligmarkedet. Dette inkluderer blant annet «leie til eie» og startlånsordninger som hjelper boligsøkere med lav inntekt.
- Kommunen skal videreføre sine programmer for at alle skal ha et hjem: Housing First, som et tilbud til mennesker med rus og psykiske helseplager, Foyer Bodø, et tilbud med fokus på botrening og livsmestring for ungdom, og Bolig NU for midlertidig bostedsløse.
- Det skal tilrettelegges for familieboliger – også i sentrumsnære områder. Leie-til eie-bolig for store familier skal ha høy prioritet slik at barn sikres tilhørighet i et skole- og nærmiljø.
- Teknisk tilstand i alle eldre kommunale boliger skal gjennomgås. Eldre boliger skal renoveres til ny miljøstatus eller ombygges til nye utleiegrupper.
- Boliger til utviklingshemmede skal prioriteres høyt og boligkøen skal avvikles i perioden.
- Kommunen skal samarbeide med private boligutviklere og eldreråd for å finne en lokal modell for å bygge moderne heldøgns omsorgsboliger til eldre.
- Kommunens sosiale boligfond skal styrkes.
- Bygging av Krisesenteret i Salten skal fullføres.
- Boligområde for generasjonsboliger og heldøgns omsorg skal realiseres gjennom samskaping mellom kommunen og andre aktører.
- Tiltakene i Boligplan 2022-2025 skal følges opp, og nye tiltak skal utvikles i tråd med behov og Husbankens virkemidler.
Kulturbyen Bodø
Kultur gjør byen levende, attraktiv og øker trivselen for innbyggerne. Derfor vil Bodø SV fortsette å satse offensivt på kunst, kultur, idrett og friluftsliv. Bodø er Europeisk Kulturhovedstad 2024, noe som vil prege SVs kulturpolitikk i perioden. Vårt mål er at ringvirkningene av Bodø 2024 skal vare i tiår framover. Det vi nå bygger, skal styrke kulturlivet i Bodø lenge. Bodø SV vil bruke kulturpolitikken til å gjøre Bodø til et attraktivt valg for bosetting, heimflytting og som reiselivsdestinasjon. Vi gjør dette gjennom å satse særlig på barn og unge, og voksne i etableringsfasen av livet. Offentlig kulturpolitikk handler også om å sikre mangfold. Kulturlivet skal være en møteplass på tvers av kultur, religion, alder og bakgrunn. Kunst og kultur skaper sosiale fellesskap og læring. Det er viktig at alle kommunens innbyggere har råd til å oppleve og utøve kunst, kultur, idrett og friluftsliv.
Bodø 2024
Bodø SV vil at:
- Finansieringen av Europeisk Kulturhovedstad 2024 sikres, og kommunen skal bidra til gjennomføringen sånn at Bodø 2024 kan gi langsiktig verdiskaping og trivsel for Bodø og Nordland.
Barn og ungdom
Bodø SV vil at:
- Kommunen skal støtte opp om driften av Fellesverket som et åpent aktivitetshus for ungdom.
- Kommunen skal bidra til lavere foreldrebetaling i idretten, både for barn og ungdom.
- Idrettsrådets satsing på inkludering i idrettslag styrkes, gjennom at det settes av midler til barn og unge med funksjonsnedsettelser og med minoritetsbakgrunn, med sikte på stabile og varige tilbud.
- Kulturskolen skal styrkes, og at kommunen skal bidra til at skolekorpsene får gode arbeidsvilkår.
- Det etableres flere ordninger med åpne idrettshaller og andre lavterskeltilbud til barn og unge som ikke er medlemmer i den organiserte idretten.
- Svømmehallen Scene skal være en attraktiv arena for både amatører og profesjonelle, og for ungdom i et godt samspill med Svømmehallen Kulturfabrikk.
- De praktisk-estetiske programområdene i videregående skole skal bestå.
Kunst
Bodø SV vil at:
- Det etableres flere atelierplasser for visuell kunst.
- Minimum en prosent av investeringsbudsjettet for offentlige bygg settes i et kunstfond.
- Kommunen bidrar til og legger til rette for etableringen av en filial av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø.
Kulturvern
Bodø SV vil at:
- «Plan for kulturarv» blir en offensiv plan for kulturminnearbeidet i hele kommunen.
- Byhistorien tas vare på ved å bevare viktige hus og bygningsmiljø.
- Med utgangspunkt i Bodøsjøområdet, skal alle kulturtiltak i kulturløypa fra Kyststien til Vågønes knyttes sammen i en helhetlig kulturpark.
- Kommunen skal arbeide for at samlingen til Krigshistorisk Museum skal ivaretas og være tilgjengelig i framtida.
- Kommunen støtter Hederskvinner i Nordland, Bodø lokallag, sitt arbeid for å utplassere benker i Bodø for å hedre utvalgte kvinners innsats på felt som blant annet kultur, helse og politikk og få kjente Bodøkvinner på sokkel.
Kulturarenaer
Bodø SV vil at:
- Kulturkollektiv Bodø skal være et koordinerende og rådgivende organ for kommunen på kulturfeltet, og legge til rette for samarbeid på tvers av kultursjangre.
- Kommunen skal støtte opp om kulturkollektivets drift av Beddingen kulturhus.
- Stormen Bibliotek skal fortsatt være en åpen og tilgjengelig møteplass med aktiviteter som er åpne for alle, og med søndagsåpent.
- Stormen konserthus skal være et tilgjengelig samlingspunkt for bodøværinger og regionen, med lokale, nasjonale og internasjonale program, og med et tilbud som er tilrettelagt for alle grupper i befolkningen.
- Domkirka fortsatt skal være et viktig kulturbygg i Bodø. Vi er positive til utbyggingsplanene som gir vesentlig bedre arbeidsforhold for ansatte, og helt nye muligheter for kirkens kulturarbeid.
- Det skal være god drift av kulturanlegg i hele kommunen.
- Egnede offentlige bygg tas i bruk til kulturformål utenfor vanlig brukstid.
- Kommunen skal bidra til at prosjektet Kulturveien 812 fra Saltstraumen gjennom kommunedelen Skjerstad videreføres.
Idrett
Bodø SV vil at:
- Bodø Idrettsråd skal styrkes som samarbeidsforum for idrettsklubbene, og at kommunen skal følge prioriteringen fra Idrettsrådet når det gjelder nye idrettsanlegg.
- Stillingen som inkluderingskoordinator i Idrettsrådet videreføres.
- Kommunen skal samarbeide med Bodø Idrettsråd, Bodø Spektrum og lokale lag og foreninger for å legge til rette for etablering og rehabilitering av idrettsanlegg.
Et levende sentrum og livskraftige bygder
Bodø SV ønsker å styrke sentrum. Sentrum er en viktig fellesskapsarena, og her bør det være et mangfold av tilbud som i størst mulig grad er åpne og tilgjengelige for alle. Det skal være attraktivt å bosette seg i, etablere næringsvirksomhet i, og besøke sentrum. Det er viktig at boligmassen i sentrum er differensiert og har rom for alle. Gode uterom og mulighet for handicap-parkering er viktig. Det skal være næringsvirksomhet på gateplan i sentrum. Sentrum skal være attraktivt og tilgjengelig, og tilby gode møteplasser og opplevelser for tilreisende og besøkende. Vi vil ikke legge til rette for flere bilbaserte kjøpesentre utenfor sentrum. NyBy gir unike muligheter for helhetlig byplanlegging, og skal være en foregangsby for bærekraft. Kommunen skal ha en aktiv rolle i utviklingen av den nye bydelen på Hernes. Distriktene i kommunen skal utvikles, og viktig infrastruktur skal opprettholdes. Kommunale utleieboliger er viktige for økt bosetting i alle deler av kommunen.
Bodø SV vil at:
- Kommunen fortsatt skal ta ansvar for sommerblomster og beplantning.
- Stormen bibliotek og Stormen konserthus jevnlig skal ha arrangementer som er åpne for alle.
- Stormen bibliotek skal ha søndagsåpent.
- Kommunen skal ha fokus på å gjøre grå arealer i sentrum grønne, og sørge for god belysning.
- Det skal være enkelt å reise til sentrum uten bil.
- Det skal gjennomføres forsøk med gratis parkering i inntil to timer i sentrum.
- Kommunedelene skal ha nærmiljøsekretær-ressurs.
- Kommunen skal legge til rette for etablering av utleieboliger i distriktene.
- Kommunen skal, i samarbeid med kommunedelsutvalgene, sikre veilys i distriktene.
En god kommune å arbeide i
Kommunen er Bodøs største arbeidsgiver. SV ønsker at kommunen skal være en ansvarlig og seriøs arbeidsgiver. Ansatte skal ha tid og tillit til å gjøre en god jobb og de skal ha trygge lønns- og arbeidsvilkår. Dagens situasjon med høye overtids- og vikarutgifter må vris til flere ansatte i faste stillinger ved å satse mer på rekrutteringsarbeid og lærlinger. Offentlig sektor skal sette folk og faglighet først, i stedet for systemer som kontrollerer enkeltansatte og produktivitet. SV ønsker en tillitsreform i Bodø kommune. Vi skal ha et likestilt arbeidsliv hvor arbeidstakerne sikres rett til hele faste stillinger, lønnsforskjeller utjevnes og alle sikres retten til et arbeidsliv fritt for trakassering.
Bodø SV vil at:
- Bodø kommune som arbeidsgiver skal fremme heltid, likelønn og tiltak mot et kjønnsdelt arbeidsliv.
- Hele, faste stillinger skal være normalen. Sikre at heltidssatsingen fortsetter, at kommunen som hovedregel lyser ut heltidsstillinger, og at vi ikke har ansatte i ufrivillig deltid.
- Viktige kommunale tjenester gjennomføres i egenregi, og at kommunale virksomheter ikke skal konkurranseutsettes.
- Kommunen som IA-bedrift (Inkluderende Arbeidsliv) skal styrkes. Bedriftshelsetjenesten må ta vare på hele mennesket.
- Bodø kommune ikke skal kjøpe tjenester fra bedrifter uten tariffavtale.
- Trepartssamarbeidet skal styrkes. Møtepunktet mellom fagforeninger, administrasjon og politikk skal være bygd på likeverdighet og skal styrke demokratiet i organisasjonen.
- Dagens HR-avdeling skal endres til en personal- og organisasjonsavdeling, med sterkere fokus på ivaretakelse av ansatte.
- Mål- og resultatstyring skal erstattes med tillitsbasert styring som gir rom for profesjonelt skjønn, gjennom en tillitsreform.
- Lærlingeordninga styrkes og at det ansettes lærlinger innenfor flere sektorer i kommunen.
- Bruk av bemanningsbyråer fases ut.
- Vernet av varslere mot gjengjeldelse, trakassering og oppsigelse styrkes.
- Satsingen på digitale verktøy som forenkler organiseringen av arbeidshverdagen for de ansatte styrkes og videreføres, i samarbeid med de ansatte.
- Arbeidet med å sikre at riktig kompetanse blir brukt på riktig plass i tjenestene, såkalt OBAK (optimal bruk av kompetanse) styrkes. Det må følge midler med slik at tjenestene kan frigjøre tid og kompetanse til å innarbeide OBAK.
- Ferieordningen for ansatte i helse og omsorg i kommunen skal fortsatt være todelt.
- Ansatte skal ha medvirkning på egen turnus.
- Kommunen skal ha en seniorpolitikk som stimulerer ansatte til å stå lengst mulig i jobb.
- Kommunen tilbyr et mangfold av kommunale praksisplasser for arbeids- og språktrening, inkludert i administrasjonen.
En grønn og offensiv næringspolitikk
Det er viktig for Bodø å tilrettelegge, og stimulere til utvikling av arbeidsplasser i hele kommunen. Dette gjelder både nye og eksisterende næringsaktiviteter. All tilrettelegging for nyetableringer/utvikling skal være i tråd med FNs bærekraftsmål, sirkulærøkonomi, og en trygg forvaltning av klima og miljø. Den generelle tilrettelegging av arbeidsplasser og næringsutvikling i Bodø bør skje i et samspill og dialog med nabokommunene, gjennom et felles strategisk næringsarbeid og en felles handlingsplan.
Planer for arealbruk, transport og logistikk er viktig. Kommunen skal samarbeide med næringslivet og legge til rette for omstilling i det grønne skiftet. For alt næringsliv er arbeidskraft avgjørende for å kunne lykkes. Et viktig bidrag fra kommunen for at folk skal velge å bli, og også søke seg til Bodø, er gode offentlige tjenester som barnehager, skoler, fritidsaktiviteter og tilgang på boliger.
Kommunen må ha ledig, egnet areal for ulike næringer. Kommunens styringsdokumenter skal sikre at ulike næringer kan virke og utvikle seg parallelt. Matjord skal ikke bygges ned. God matjord og et bærekraftig landbruk er livsviktig for fremtiden. Det er også nødvendig med økt oppmerksomhet om bruken av havressursene. SV vil innføre arealbudsjett som viser mål for arealbruk. Det skal også utarbeides arealregnskap. Næringsaktivitet i havområdene er ikke avgrenset til enkeltkommuner og det bør vurderes ei felles forvaltning for kommunene i regionen. Havet langs kysten av Nordland er en almenning og det er viktig at de tradisjonelle næringene og befolkningens tradisjonelle bruk av disse opprettholdes.
I Bodø kommune gjøres det godt arbeid for å få ned klimautslippene, et arbeid som forsterkes gjennom samarbeidet mellom næringsaktører og offentlig sektor. Bodø kommune må bruke sin innkjøpsmakt og benytte kravspesifikasjon som bidrar til kutt i klimautslipp. Kommunen må i samarbeid med næringslivet tilrettelegge for det grønne skiftet.
Bodø SV vil at:
- Kommunen, gjennom planverk, skal legge tilrettelegge for areal til industri og annen næringsvirksomhet, herunder etablere arealbudsjett og arealregnskap.
- Reisemålene i kommunen skal utvikles slik at gjestene gjennom sitt besøk får bidra til å gjøre stedet mer bærekraftig, sosialt, kulturelt og økonomisk. Kommunen gjennom samarbeid med reiselivs-/opplevelsesnæringene skal styrke arbeidet med bærekraftig reiseliv samt stimulere til fortsatt samarbeid både i regionen, fylket og landsdelen.
- Kommunen skal søke status som nasjonalparkkommune.
- Kommunen skal ha gode trafikk- og samferdselsløsninger som på en enkel og praktisk måte gir besøkende muligheten til å nå aktuelle tjenester og som gir gode løsninger for ut- og inntransport av varer.
- Kommunen skal bruke sin eiermakt for å sikre at produsert vannkraft brukes til utvikling og verdiskaping i regionen.
- Kommunen tar initiativ til et samarbeid med øvrige kommuner i Salten for å etablere en matregion basert på produkter fra både land og sjø.
- Kommunen skal utarbeide handlingsplan for bruk av matjord.
- Kommunen viderefører arbeidet med urbant landbruk.
- Kommunen skal samarbeide med havbruksnæringene for å bidra til en god ressursforvaltning og at aktivitetene i de ulike delene av næringene er bærekraftige.
- Arealene for reindrift ikke bygges ned eller gjennom andre inngrep gjøres vanskelig tilgjengelig for næringa.
- Kommunen i samarbeid med næringsliv, organisasjoner og andre aktører skal bidra til entreprenørskap, herunder ungt entreprenørskap, i ulike sektorer.
- Kommunen skal legge til rette for utøving og utvikling av kulturnæringene.
- Kommunen tar initiativ overfor både privat og offentlig arbeidsliv for rekruttering og bolyst.
- Kommunen tar initiativ til en felles strategisk næringsplan for kommunene i Salten.
- Kommunen tar initiativ overfor nabokommuner for å få en omforent forvaltning av felles fjordsystemer for å ivareta miljø, ressurser og verdiskaping.
- Bodø Havn styrker oppgaven sin som knutepunkt både for skipsfarten, jernbanen og vegtransporten. I havna må det bygges opp infrastruktur som legger til rette for nullutslipp både i skipsfarten og transport på land.
- Kommunen skal videreføre samarbeidet med Nord universitet for å styrke Bodø som universitetsby. Det viktig at det gjennomføres studier som gir relevant kompetanse til offentlig og privat sektor i landsdelen.
- Nord universitet skal inviteres til samarbeid om utvikling av kommunens organisasjon og utdanning for å dekke tjenestebehov.
Norges grønneste kommune
Bodø SV vil at Bodø skal være Norges grønneste kommune. Vi står overfor en klima- og naturmangfold-krise. Bodø kommune har erklært klima- og miljøkrise og forpliktet seg til å arbeide for at FNs bærekraftsmål nås. Norge har forpliktet seg gjennom naturavtalen til å arbeide for vern av naturmangfoldet. Dette skal prege kommunepolitikken. For å nå klimamålene innen 2050, kreves det omfattende strukturelle endringer i hvordan vi produserer og forbruker varer, produkter og energi. Bodø skal være en miljøvennlig by hvor folk trives og hvor enkeltpersoner, organisasjoner og næringsliv baner vei for innovative satsinger på miljøtiltak. Det skal være lett å leve et miljøvennlig liv i Bodø.
I Bodø kommune gjøres det et godt arbeid for å få ned klimautslippene. Dette arbeidet forsterkes gjennom samarbeidet mellom næringsaktører og offentlig sektor. Bodø kommune må bruke sin innkjøpsmakt benytte kravspesifikasjon som bidrar til kutt i klimautslipp. Næringsliv og offentlig sektor må samarbeide om kvalifisering og tilrettelegging for det grønne skiftet.
Her er Bodø SVs 10 punkter for å gjøre Bodø til Norges grønneste kommune:
1. For å bevare naturmangfold vil Bodø SV:
- At kommunen fortsatt skal bruke anskaffelser som strategisk virkemiddel for å redusere klimagassutslipp.
- At kommunale bygge- og anleggsplasser skal være utslippsfrie og at kommunale byggeprosjekter alltid skal ha mål om gjenbruk og sirkulærøkonomi.
- Kommunen skal være en aktiv pådriver for strandrydding, et hav uten plast, mikroplast og miljøgifter.
- At Bodø Havn videreutvikler mottak av innsamlet plast, og utvikler et bedre tilbud til fritidsbåter som vil levere sortert søppel.
- At kommunen bidrar til at innbyggerne kan redusere det materielle forbruket ved å stimulere til økt deling, økt repareringsgrad og flere bruktmarkeder. Kommunen skal i samarbeid med private aktører ta ansvar for at Gjenbruksuka arrangeres årlig.
- Utvikle et innovasjonssenter for gjenbruk, som kan tilby kurs og kunnskapsdeling i bydelene.
- At Grønn Miljøhåndbok skal oppdateres jevnlig og være lett tilgjengelig på kommunens hjemmeside.
- Utrede mulighet for å etablere parkeringshus med ladestasjoner, for eksempel på Tverlandet og på Nordsia, med god korrespondanse til bysentrum og trafikknutepunkt.
- Etablere flere ladeplasser for elbiler.
- All utbygging og renovering av kommunale bygg skal planlegges i tråd med kommunens klimamål.
2. For å bevare naturmangfold vil Bodø SV:
- Verne om grensene for Bodømarka.
- Ikke tillate vindparker på land i kommunen.
- At det å bevare naturmangfold skal vektes tungt i reguleringssaker.
- At det utarbeides en kommunal temaplan på natur.
- At forvaltningsplan og besøksstrategi for Saltstraumen Marine Verneområde skal bidra til vern og økt kunnskap. Tiltak for redusert plastforurensning i havet skal ha høy prioritet.
3. For å gjøre det enklere å leve uten bil vil Bodø SV:
- At kommunen skal gjøre en helhetlig gjennomgang av hvordan vi kan tilrettelegge best mulig for et liv uten bil i kommunen, og herunder også vurderer tilrettelegging for myke trafikanter og rullestolbrukere.
- Fortsette en offensiv satsing på sykkel. Det er viktig at vi realiserer Bypakke 2.
- Arbeide opp mot fylket for å få fullført gang- og sykkelsti på Nordsia.
- At kommunen skal samarbeide med arbeidsgivere om økt kollektivtilbud og redusert parkering.
- Arbeide for at fylkeskommunen skal tilby rabatterte månedskort og enkeltbilletter til studenter og gratis buss for barn og unge under 16 år.
- Arbeide for bussstopp utenfor Nordlandssykehuset, i første omgang for regionbussene, og få utrede muligheten for en mindre shuttlebuss mellom sykehuset og andre kollektivknutepunkter
- Arbeide for etablering av «Keiserekspressen» – en liten, miljøvennlig buss tur-retur sentrum/Turisthytteplatået for å redusere trafikkbelastningen i området og for å oppmuntre flere til å reise bilfritt ut i marka. Gjerne som en forsøksordning med hydrogen.
- Arbeide for trygge skoleveier og nærområder til skolene.
- Arbeide for bedre tilgjengelighet for sykkel/rullestol og gående gjennom hele året.
- Arbeide for at fylkeskommunen skal utvikle fellesbillett for buss, tog, ferge og hurtigbåt.
- Arbeide for at Bodøs befolkning skal ha påvirkning på og bli hørt når busstilbudet planlegges eller endres.
- At brøyting av fortau og sykkelveier skal prioriteres.
- At kommunen legger godt til rette for myke trafikanter, med gangveier, over- og underganger og god belysning.
4. For å sikre bærekraftig arealbruk, landbruk og lokal matproduksjon vil Bodø SV:
- Legge til rette for reindrifta.
- Verne om urørt natur og all lokal matjord.
- Verne om 200-metersbeltet langs sjøen.
- Opprettholde bo- og driveplikten.
- Etablere gårdsdrift med matproduksjon på Rønvikjordene.
- Etablere flere parsellhager, byhager, andelslandbruk og skolehager.
- Etablere et kompetansesenter for urbant landbruk etter modell fra Trondheim.
- Arbeide for å få etablert Newtonsenter for landbruk og miljø.
- Etablere matkultursenter.
- At kommunen arbeider målrettet for å redusere matsvinn.
5. For å videreutvikle grøntområdene i byen vil Bodø SV:
- Etablere parker med bærbusker, frukttrær, blomstereng, humle- og fuglekasser.
- Legge til rette for flere byhager for borettslag og nabolag gjennom å videreføre urbant landsbrukprosjektet.
- Arbeide for møteplasser og sosiale arenaer for generasjoner.
- Arbeide for bedre tilgjengelighetene for funksjonshemmede i byens grøntområder.
- Være en pådriver for gode grøntområder i utviklingen av den nye bydelen.
6. For å kutte energiforbruket vil Bodø SV:
- Fortsette å videreutvikle ordningen med kommunal ENØK-rådgiver, både i kommunale bygg og etter hvert også i private boliger.
- Sikre videreutvikling av styringssystemer for energibruk i alle kommunale bygg.
- Fortsette fokuset på energibruken i de kommunale foretakene og kommunens bygg. Målet om 30 prosent reduksjon i foretakene ble nådd i forrige periode, men det er fortsatt potensiale for å redusere ytterligere.
7. For å gjøre kommunale virksomheter grønnere vil Bodø SV:
- Arbeide for best mulig omsorgs- og servicetilbud i bydelene for å redusere transport.
- Arbeide for at alle kommunale virksomheter skal miljøfyrtårnsertifiseres.
- Redusere parkering samtidig som vi innfører sykkelgodtgjøring og legger til rette for sykkel (evt. el-sykkel) i jobbreise.
- At det skal være kortreist mat og et bredt vegetar-tilbud i alle kommunale kantiner.
- At Bodø kommune skal være en foregangskommune på innkjøp som ivaretar miljø- og klimahensyn samt sosiale og etiske krav, og at disse kravene innarbeides i anbudsdokumenter.
8. For å sikre en grønnere næringspolitikk vil Bodø SV:
- At kommunen forsterker samarbeidet med næringslivets organisasjoner og enkeltaktører for å nå klimamålene.
- Ikke gir dispensasjoner til å etablere akvakultur i områder som ikke er regulert til næring.
- Legge til rette for at Burøya utvikles for innovasjon- og industriaktivitet i blågrønn sektor.
- Arbeide for at Bodø Havn skal legge best mulig til rette for nullutslipp, for eksempel gjennom å gi redusert kaiavgift til cruisebåter som har nullutslippskriterier under hele reisen.
- Sikre at Bodø fortsatt har status som bærekraftig reisemål.
- Arbeide for et kollektivtrafikktilbud tilpasset reiselivet.
- Arbeide for verdikjedevekst i landbruket med mat- og reiselivstilbud.
- Gi tilskudd til teknologispredning for god agronomi.
- Legge til rette for økt beitebruk for lokal og økologisk matproduksjon og biologisk mangfold.
- Arbeide for andelslandbruk med dyr.
- Starte opp et kulturlandskapsprosjekt med geiter for ivaretakelse av kulturlandskap og biologisk mangfold.
9. For at den nye bydelen skal bli en foregangsbydel innenfor miljø vil Bodø SV:
- Arbeide for bygging av plusshus med egen energiproduksjon.
- Arbeide for «10-minuttersby» med nærhet til barnehage, skole og møteplasser.
- Legge til rette for abonnement på bildeling, sykkeldeling, parsellhager, m.m.
- Legge til rette for at kollektiv, sykkel og gange skal være de viktigste transportmåtene.
- Etablere grønne parker med bær, frukt og dyrking og tilrettelegge for insekter og fugler
- Innføre miljøsertifiseringen BREEAM-NOR på kommunale bygg på det nivå som gir best mulig måloppnåelse.
- At arbeidet med å legge til rette for økt frakt av gods på bane og båt skal være høyt oppe på agendaen i planleggingen av den nye bydelen.
10. For å sikre god dyrevelferd vil Bodø SV:
- At kommunen utarbeider en dyrevelferdsplan og en kommunal nettside med informasjon om dyrehold og dyrevelferd og enkel mulighet til å melde fra om skadde dyr.
- At kommunen i samarbeid med Dyrebeskyttelsen arbeider for å finne varige lokaler for Dyrebeskyttelsen sin virksomhet.
- Etablere bynær luftepark for hunder.
- Forby privat oppskyting av fyrverkeri og erstatte det kommunale fyrverkeriet på nyttårsaften med et mer bærekraftig alternativ som påvirker dyr og fugler mindre. (F.eks. lys- laser- eller droneshow).